Tekst i zdjęcie: Wadera93 - Młodszy Kucharz (330) Pierś z kurczaka po włosku a’la capreseierś z kurczaka po włosku a’la caprese to danie dla fanów prostego połączenia pomidorów, mozzarelli i bazylii. Te włoskie smaki zawsze kojarzą mi się |
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
pierś z kurczaka, 4 szt.
przecier pomidorowy, 500 ml
ząbek czosnku, 2 szt.
cebula, 2 szt.
śmietanka kremowa, 80 ml
cukier, 1 łyżecz.
oliwki, 0 szt.
bazylia, 1 szczypta
tymianek, 1 szczypta
pomidor, 1 szt.
mielony pieprz, 1 szczypta
Zaczynamy od przygotowania sosu. Obie szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy, a gdy będzie szklista, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dolewamy passatę, a gdy się zagotuje, doprawiamy ją octem balsamicznym i cukrem. Dolewamy śmietankę i dorzucamy kapary. Dodajemy 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Mieszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Piekarnik nastawiamy na 190°C (grzanie góra dół, bez termoobiegu).Pomidora i mozzarellę kroimy na plastry. Piersi z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błon i kostek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i bazylią. Nacinamy je wzdłuż tworząc kieszonkę. Wkładamy do środka po dwa plasterki pomidorów oraz mozzarelli i liście bazylii. Do naczynia żaroodpornego wlewamy gorący sos. Układamy na wierzchu nadziane piersi kurczaka. Dookoła rozrzucamy oliwki pokrojone na plasterki. Wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią. Podajemy z ugotowanym makaronem.