Tekst i zdjęcie: Wadera93 - Młodszy Kucharz (330) Polędwiczki po chińskuSzybki i pyszny sposób na bardzo dobry obiad. |
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
polędwica wieprzowa, 300 g
sól, 1 łyżecz.
mielony pieprz, 1 łyżecz.
papryka, 1 łyżecz.
mąka ziemniaczana, 1.5 łyżk.
papryka czerwona, 2 szt.
chilli, 1 łyżecz.
cebula, 1 szt.
marchew, 1 szt.
por, 1 szt.
ząbek czosnku, 2 szt.
imbir mielony, 1 łyżecz.
olej, 2 łyżk.
sos sojowy, 3 łyżk.
ocet ryżowy, 2 łyżk.
cukier, 2 łyżk.
Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie słupki, na zapałkę (julienne), cebulę w kostkę, por w cienkie półkrążki. Zetrzeć na drobnej tarce imbir, rozgnieść lub drobno pokroić czosnek.Mięso okroić z białych błon. Pokroić w półplasterki. Osolić, opieprzyć, oprószyć papryką i mąką ziemniaczaną.Składniki sosu zmieszać w miseczce.Do woka lub na patelnię wlać łyżkę oleju i dobrze rozgrzać.Wrzucić paprykę, marchewkę, cebulę i por, smażyć mieszając 3 minuty na ostrym ogniu. Dodać starty imbir i czosnek, smażyć jeszcze minutę.Przełożyć warzywa na duży talerz.Do woka lub patelni wlać drugą łyżkę oleju i smażyć mięso 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.Dodać do mięsa warzywa, wlać sos, przemieszać wszystko razem podgrzewając jeszcze ok. 2 minuty. Posypać siekaną zieleniną.Podawać z ryżem lub makaronem sojowym, soba lub innym.