Tekst i zdjęcie: Wadera93 - Młodszy Kucharz (330) Puszyste placki z jabłkami16 sztuk, po 113 kcal |
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Śniadanie
Sposób przygotowania: smażone
jabłko, 1 szt.
soda oczyszczona, 1 łyżecz.
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
mąka pszenna, 1 szkl.
cukier waniliowy, 1 łyżk.
cukier puder, 2 łyżk.
masło, 2 łyżk.
jajka, 2 szt.
jogurt, 250 g
cynamon, 1 łyżecz.
Połówkę jabłka obrać, przekroić na 2 ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na desce na cieniutkie plasterki. Posypać cynamonem. W misce wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem jogurt z jajkami, roztopionym masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do drugiej miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać. Przesypać do miski z jogurtem i jajkami i delikatnie wymieszać rózgą lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę (im mniej będziemy mieszać tym placki będą bardziej puszyste). Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 1,5 minuty aż urosną i będą lekko zrumienione. Wówczas położyć po 2 - 3 plasterki jabłek i po pół minucie smażenia przewrócić na drugą stronę. Smażyć przez około 2 minuty na złoty kolor.