Tekst i zdjęcie: Wadera93 - Młodszy Kucharz (330) Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami4 porcje, po 343 kcal |
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: dwie
masło, 1 łyżk.
oliwa, 2 łyżk.
oregano, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
polędwica wieprzowa, 1 szt.
sos sojowy, 1 łyżk.
śmietanka kremowa, 125 ml
miód, 1 łyżecz.
musztarda, 3 łyżk.
whisky, 2 łyżk.
pieczarka, 300 g
Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i oregano, odłożyć. Pieczarki pokroić na ćwiartki i podsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Gdy będą już zrumienione i odparowane dodać masło i obsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać dodatkową łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą. Wlać whisky i odparować. Dodać obydwie musztardy, natkę pietruszki i wymieszać. Włożyć pieczarki oraz śmietankę kremówkę wymieszaną z sosem sojowym i zagotować. Pogotować chwilę aż sos trochę zgęstnieje.