Tekst i zdjęcie: mbc1 - Młodszy Kucharz (270) Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiemCiekawa propozycja na wielkanocny obiad |
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: cztery
śmietanka, 300 g
ugotowane ziemniaki, 500 g
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
szynka parmeńska, 12 szt.
natka pietruszki, 0.5 szkl.
masło, 50 g
szpinak , 2 g
pierś z kurczaka, 4 szt.
Uwaga do składników - szpinak 2 GARŚCI (może być mrożony). Szynka - 12 plastrów. Śmietanka 30%.Chrzan.1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1 godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.2. Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owiń trzema plastrami szynki parmeńskiej i odłóż na bok.3. Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej na patelni olej i dokładnie obsmaż roladki ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym i z ziemniakami w śmietanie.