Tekst i zdjęcie: alekatb - Kuchcik (30)

Bezglutenowe ciastka czekoladowe

Świetne do kawy i na spotkanie ze znajomymi ;)

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: jedna

idealne dla dzieci

dla alergików

Składniki:

czekolada gorzka, 100 g

powidło śliwkowe, 1 szkl.

miód, 1 łyżk.

olej kokosowy, 100 g

cynamon mielony, 1 łyżecz.

sól, 0 szczypta

soda oczyszczona, 1 łyżecz.

kakao, 2 łyżk.

orzechy włoskie, 1 szkl.

płatki owsiane, 1 szkl.

mąka , 1 szkl.

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do dużej miski wsypać mąkę (pół szklanki mąki ryżowej i drugie pół szklanki mąki jaglanej), płatki owsiane bezglutenowe, mielone orzechy, kakao, sodę, sól i cynamon. Wymieszaj.2. Rozpuść masło i dodaj do niego miód. Poczekaj aż troche ostygnie. W trakcie czekania, do sypkich składników dodaj powidło śliwkowe oraz drobno pokrojoną czekoladę.3. Jeśli chcesz zrobić muffinki przygotuj formę do ich pieczenia. Możesz również za pomocą łyżki uformować ciastka i piec na blasze z piekarnika. Nie zapomnij użyć papieru do pieczenia. Muffinki nie wyrastają duże dlatego można nakładać więcej ciasta w zależności też kto co lubi ;) 4. Kiedy masło trochę przestygnie dodaj je do reszty składników i wymieszaj. 5. Ciatka w formie muffinek piecz 15 - 20 minut, mniejsze ciastka 13 - 15 minut. Wszystko zlaży od grubości ciastek i wielkości muffienk. Na początku warto pilnować czasu ;) Ciastka po wyjęciu z pierkanika są miękkie. Należy poczekaj 5 - 8 minut i dopiero wtedy je przekładać. Smacznego ;)