Tekst i zdjęcie: Seed - Złoty Szef Kuchni (3055) Zupa jarzynowa z kaszą jaglanąPyszna, zdrowa zupa |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dieta
marchew, 120 g
cebula, 60 g
kapusta głowiasta biała , 100 g
kasza jaglana , 80 g
oliwa z oliwek, 10 g
czosnek, 2 szt.
bazylia, 2 łyżk.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 łyżecz.
cukinia, 300 g
wywar z włoszczyzny, 1 l
ziemniak, 60 g
Kaszę moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie, cebulę, marchew, seler, ziemniak, cukinię pokroić w niedużą kostkę, kapustę poszatkować. Wsypać kaszę do garnka, zalać zimną wodą, gotować około 25 minut, aż zmięknie. Odcedzić. Do innego garnka włożyć cebulę, marchew, seler, kapustę i ziemniak, zalać bulionem i zagotować. Dodać cukinię, sól pieprz i gotować około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Do miksera włożyć czosnek, bazylię, 8 łyżek gorącego wywaru i zmiksować na jednolitą masę. Do garnka z warzywami dołożyć masę czosnkową i kaszę. Wymieszać w razie potrzeby przyprawić i skropić oliwą. Podawać na gorąco.