Tekst i zdjęcie: Seed - Złoty Szef Kuchni (3055)

Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną

Pyszna, zdrowa zupa

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dieta

Składniki:

marchew, 120 g

cebula, 60 g

kapusta głowiasta biała , 100 g

kasza jaglana , 80 g

oliwa z oliwek, 10 g

czosnek, 2 szt.

bazylia, 2 łyżk.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 łyżecz.

cukinia, 300 g

wywar z włoszczyzny, 1 l

ziemniak, 60 g

Sposób przygotowania:

Kaszę moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie, cebulę, marchew, seler, ziemniak, cukinię pokroić w niedużą kostkę, kapustę poszatkować. Wsypać kaszę do garnka, zalać zimną wodą, gotować około 25 minut, aż zmięknie. Odcedzić. Do innego garnka włożyć cebulę, marchew, seler, kapustę i ziemniak, zalać bulionem i zagotować. Dodać cukinię, sól pieprz i gotować około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Do miksera włożyć czosnek, bazylię, 8 łyżek gorącego wywaru i zmiksować na jednolitą masę. Do garnka z warzywami dołożyć masę czosnkową i kaszę. Wymieszać w razie potrzeby przyprawić i skropić oliwą. Podawać na gorąco.