Tekst i zdjęcie: MAKARONOWO - Kuchcik (90) Smażone kuleczki z makaronu spaghetti z mozzarellą i sosem pW naszym kalendarzu nie brakuje okazji do świętowania i każdy powód jest dobry, by spędzić doskonale wieczór bawiąc się w gronie przyjaciół czy rodzin |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: dwie
makaron , 400 g
jajka, 4 szt.
mozzarella, 400 g
anchios (sardele) , 5 szt.
bułka tarta , 200 g
czosnek, 2 szt.
bazylia, 50 g
sól, 0 szczypta
mielony pieprz, 0 szczypta
cukier, 0 szczypta
olej roślinny, 0 łyżecz.
1.Makaron gotujemy wg zaleceń producenta a następnie lekko go studzimy.2.Każdą kuleczkę sera owijamy kilkakrotnie nitkami makaronu. Następnie obtaczamy je w jajku, bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.3.Pomidory, czosnek, anchois, bazylię oraz pozostałe przyprawy łączymy ze sobą za pomocą blendera ręcznego na jednolitą masę. Tak przygotowany sos podajemy do kuleczek, najlepiej w oddzielnym naczynku.