Tekst i zdjęcie: MAKARONOWO - Kuchcik (90)

Penne alla caprese

Im mniej, tym lepiej – na tej zasadzie opiera się kuchnia włoska.

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: trzy

Składniki:

makaron , 350 g

oliwa z oliwek, 3 łyżk.

ząbek czosnku, 0 uncja

pomidorki koktailowe, 150 g

bazylia, 5 l

mozzarella, 1 uncja

sól, 0 szczypta

mielony pieprz, 0 szczypta

Sposób przygotowania:

Smażymy czosnek i pomidory koktajlowe przez minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Dodajemy pomidory z bazylią i mozzarellą do makaronu i dokładnie mieszamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii.