Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Zraziki z ryżemMiła alternatywa |
maggi, 0.5 łyżecz.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 20 g
śmietana, 50 g
mąka , 10 g
jajka, 0.5 szt.
cebula, 30 g
ryż , 25 g
mięso, 80 g
Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę pokroić drobno i usmażyć na oleju. Mięso zemleć, dodać ostudzony ryż, cebulę, jaja i przyprawy — dobrze wymieszać. Z masy formować małe, spłaszczone zraziki, otaczać je w mące i smażyć. Następnie zraziki przełożyć do rondla, dodać 1/2 szklanki wody (z maggi) i dusić na słabym ogniu. Pod koniec duszenia dodać śmietanę.