Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Egg curry

Wielkanoc z indyjskim akcentem

na Wielkanoc

Składniki:

czerwona cebula, 1.5 szt.

ząbek czosnku, 2 szt.

imbir, 0.5 łyżecz.

zielone chili, 1 szt.

jajka, 2 szt.

sól, 1 łyżecz.

mielony pieprz, 1 łyżecz.

kurkuma, 1 łyżecz.

Garam Masala, 1 łyżecz.

Chat Masala, 1 łyżecz.

kolendra, 1 łyżk.

masło, 50 g

woda, 150 ml

pomidor, 0.5 szt.

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie przygotowujemy sos curry. Gotujemy wodę, równocześnie na patelni rozgrzewając masło i obsmażając cebulę, pomidor, czosnek, imbir (1 cm) i chilli. Dodajemy po ok. płaskiej łyżeczce wszystkich przypraw. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po uzyskaniu brązowego koloru, dorzucamy jajka (przekrojone na pół), a następnie zalewamy wodą i zwiększamy ogień. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykrywką przez ok. 10 – 15 min. Najlepiej smakuje podawane z ryżem basmati.