Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Egg curryWielkanoc z indyjskim akcentem |
na Wielkanoc
czerwona cebula, 1.5 szt.
ząbek czosnku, 2 szt.
imbir, 0.5 łyżecz.
zielone chili, 1 szt.
jajka, 2 szt.
sól, 1 łyżecz.
mielony pieprz, 1 łyżecz.
kurkuma, 1 łyżecz.
Garam Masala, 1 łyżecz.
Chat Masala, 1 łyżecz.
kolendra, 1 łyżk.
masło, 50 g
woda, 150 ml
pomidor, 0.5 szt.
Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie przygotowujemy sos curry. Gotujemy wodę, równocześnie na patelni rozgrzewając masło i obsmażając cebulę, pomidor, czosnek, imbir (1 cm) i chilli. Dodajemy po ok. płaskiej łyżeczce wszystkich przypraw. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po uzyskaniu brązowego koloru, dorzucamy jajka (przekrojone na pół), a następnie zalewamy wodą i zwiększamy ogień. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykrywką przez ok. 10 – 15 min. Najlepiej smakuje podawane z ryżem basmati.