Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Omlet z warzywamiPyszny omlet idealny na przystawkę |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: cztery
karnawal
ser topiony, 50 g
masło, 2 łyżk.
woda, 1 łyżk.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 4 szt.
papryka czerwona, 0.5 szt.
szpinak , 0.5 szkl.
pieczarka, 4 szt.
Jaja, sól, pieprz i wodę lekko ubić widelcem. DOdać rozdrobniony ser topiony - wymieszać. Masło rozgrzać na patelni poddusić pokrojone drobniej pieczarki i paprykę pokrojoną w paski. Masę jajeczną przelać na patelnię z rozgrzanym masłem i równo rozprowadzić. Usmażyć omlet w ten sposób, aby jego dolna część była lekko zrumieniona, a górna jeszcze się nie ścięła. Na omlet nałożyć paprykę, szpinak, pieczarki. Patelnię przykryć i smażyć 2-3 min. Omlet wyłożyć na talerz, pokroić wedle uznania i nabić części na wykałaczki. Podawać na ciepło lub zimno.