Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Omlet z warzywami

Pyszny omlet idealny na przystawkę

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: cztery

karnawal

Składniki:

ser topiony, 50 g

masło, 2 łyżk.

woda, 1 łyżk.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 4 szt.

papryka czerwona, 0.5 szt.

szpinak , 0.5 szkl.

pieczarka, 4 szt.

Sposób przygotowania:

Jaja, sól, pieprz i wodę lekko ubić widelcem. DOdać rozdrobniony ser topiony - wymieszać. Masło rozgrzać na patelni poddusić pokrojone drobniej pieczarki i paprykę pokrojoną w paski. Masę jajeczną przelać na patelnię z rozgrzanym masłem i równo rozprowadzić. Usmażyć omlet w ten sposób, aby jego dolna część była lekko zrumieniona, a górna jeszcze się nie ścięła. Na omlet nałożyć paprykę, szpinak, pieczarki. Patelnię przykryć i smażyć 2-3 min. Omlet wyłożyć na talerz, pokroić wedle uznania i nabić części na wykałaczki. Podawać na ciepło lub zimno.