Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Oryginalny budyniowiec

Smaczne i szybkie ciasto .

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

herbatnik, 40 szt.

budyń waniliowy, 3 szt.

rodzynki, 100 g

orzechy włoskie, 100 g

wiórki kokosowe, 100 g

masło, 5 łyżk.

polewa do ciasta, 3 szt.

mleko, 4 szkl.

Sposób przygotowania:

Dno i boki brytfanki wyłożyć herbatnikami . Ugotować dość gęsty budyń z dodatkiem masła , wystudzić , dodać posiekane orzechy i rodzynki namoczone uprzednio w wodzie i odsączone . Krem budyniowy rozłożyć na herbatnikach , wygładzić , przykryć warstwą herbatników . Wierzch polać gorącą polewą , gdy wystygnie , obficie posypać wiórkami kokosowymi . Przed podaniem dobrze schłodzić .