Tekst i zdjęcie: Dana - Młodszy Kucharz (251)

Ciasto z rabarbarem

Pyszne ciasto z kruszonką

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

cukier, 1 szkl.

jajka, 4 szt.

mąka pszenna, 2 szkl.

proszek do pieczenia, 1 łyżecz.

margaryna, 100 g

cukier waniliowy, 1 szt.

masło, 1 łyżk.

mąka , 3 łyżk.

rabarbar, 600 g

truskawka, 0 uncja

Sposób przygotowania:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Margarynę rozpuścić, wystudzić, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy - wszystko dodać do jajek, wymieszać. Zrobić kruszonkę: miękkie masło, 3 łyżki cukru i mąkę,rozgnieść palcami i mieszać aż nabierze konsystencji piasku.Rabarbar obrać, pokroić w plasterki cienkie, ułożyć na cieście ewentualnie z plasterkami truskawek lub jabłek. Posypać kruszonką.Piec 40-50 minut. Posypać cukrem pudrem.