Tekst i zdjęcie: Dana - Młodszy Kucharz (251) Ciasto z rabarbaremPyszne ciasto z kruszonką |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
cukier, 1 szkl.
jajka, 4 szt.
mąka pszenna, 2 szkl.
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
margaryna, 100 g
cukier waniliowy, 1 szt.
masło, 1 łyżk.
mąka , 3 łyżk.
rabarbar, 600 g
truskawka, 0 uncja
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Margarynę rozpuścić, wystudzić, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy - wszystko dodać do jajek, wymieszać. Zrobić kruszonkę: miękkie masło, 3 łyżki cukru i mąkę,rozgnieść palcami i mieszać aż nabierze konsystencji piasku.Rabarbar obrać, pokroić w plasterki cienkie, ułożyć na cieście ewentualnie z plasterkami truskawek lub jabłek. Posypać kruszonką.Piec 40-50 minut. Posypać cukrem pudrem.