Tekst i zdjęcie: przezchwile - Kuchcik (60)

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Jest to doskonała kolacja w środku tygodnia - zwykły makaron uczynimy bardziej wyjątkowym, dodając łososia. Jeśli nie uda nam się zdobyć świeżego, rów

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: dwie

Składniki:

makaron , 450 g

oliwa z oliwek, 3 łyżk.

ząbek czosnku, 1 szt.

czerwona cebula, 2 szt.

marchew, 2 szt.

łosoś , 300 g

śmietana 36%, 300 ml

pomidorki koktailowe, 6 szt.

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w garnku we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy.W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy czosnek, marchew i czerwoną cebulę i smażymy przez 3-4 minuty, aż cebula zmięknie. Dodajemy kostki łososia i śmietanę i dalej gotujemy całość na małym ogniu przez pięć minut, aż łosoś nie będzie już surowy.Mieszamy sos z łososiem z odcedzonym makaronem i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki i przekrojone na pół pomidorki. Mieszamy dokładnie i natychmiast podajemy. Smacznego!