Tekst i zdjęcie: przezchwile - Kuchcik (60) Makaron z łososiem w sosie śmietanowymJest to doskonała kolacja w środku tygodnia - zwykły makaron uczynimy bardziej wyjątkowym, dodając łososia. Jeśli nie uda nam się zdobyć świeżego, rów |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: dwie
makaron , 450 g
oliwa z oliwek, 3 łyżk.
ząbek czosnku, 1 szt.
czerwona cebula, 2 szt.
marchew, 2 szt.
łosoś , 300 g
śmietana 36%, 300 ml
pomidorki koktailowe, 6 szt.
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w garnku we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy.W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy czosnek, marchew i czerwoną cebulę i smażymy przez 3-4 minuty, aż cebula zmięknie. Dodajemy kostki łososia i śmietanę i dalej gotujemy całość na małym ogniu przez pięć minut, aż łosoś nie będzie już surowy.Mieszamy sos z łososiem z odcedzonym makaronem i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki i przekrojone na pół pomidorki. Mieszamy dokładnie i natychmiast podajemy. Smacznego!