Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Pikantna tarta z warzywamiWyśmienita tarta francuska . |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
szynka, 100 g
pomidor, 3 szt.
ser żółty, 250 g
szpinak mrożony, 25 g
czosnek, 2 szt.
jajka, 3 szt.
śmietana, 3 łyżk.
groszek zielony, 100 g
papryka czerwona, 1 szt.
olej, 4 łyżk.
sól, 2 szczypta
mielony pieprz, 2 szczypta
mąka , 240 g
żółtka, 1 szt.
proszek do pieczenia, 3 g
cukier, 5 g
Z podanych składników zagnieść ciasto . Szpinak posiekać . Pomidory pokroić w plasterki . Warzywa poddusić na oleju i przyprawić . Czosnek zmiażdżyć , szynkę i oczyszczoną paprykę pokroić na kawałki . Jajka rozkłócić ze śmietaną . Wylepić ciastem formę i piec około 15 minut w temperaturze 175 C . Wyłożyć warzywa i szynkę . zalać jajkami . Posypać startym serem . Zapiekać 25 minut .