Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Ciasto marchewkowe

Zdrowa marchewka w wersji deserowej .

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

jajka, 4 szt.

cukier, 3 szkl.

cukier wanilinowy, 1 szt.

mąka , 2 szkl.

soda oczyszczona, 1 łyżecz.

olej, 1 szkl.

marchew, 2 szkl.

proszek do pieczenia, 2 łyżecz.

przyprawa do pierników, 1 szt.

orzechy włoskie, 1 szkl.

rodzynki, 1 szkl.

bułka tarta , 4 łyżk.

Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem , dodać żółtka . Następnie stopniowo wsypać przesianą mąkę . Dodać proszek do pieczenia i sodę . Dokładnie wymieszać , po czym powoli wlewać olej . Startą na drobnych oczkach marchewkę odsączyć i dodać do ciasta wraz z przyprawą do piernika , orzechami i rodzynkami . Całość delikatnie połączyć . Na tortownicę wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto . Piec w piekarniku nagrzanym do 18- stopni C przez 45 minut . Po wystudzeniu ciasta , wierzch można udekorować polewą przystroić migdałami .