Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Ciasto marchewkoweZdrowa marchewka w wersji deserowej . |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
jajka, 4 szt.
cukier, 3 szkl.
cukier wanilinowy, 1 szt.
mąka , 2 szkl.
soda oczyszczona, 1 łyżecz.
olej, 1 szkl.
marchew, 2 szkl.
proszek do pieczenia, 2 łyżecz.
przyprawa do pierników, 1 szt.
orzechy włoskie, 1 szkl.
rodzynki, 1 szkl.
bułka tarta , 4 łyżk.
Białka ubić z cukrem , dodać żółtka . Następnie stopniowo wsypać przesianą mąkę . Dodać proszek do pieczenia i sodę . Dokładnie wymieszać , po czym powoli wlewać olej . Startą na drobnych oczkach marchewkę odsączyć i dodać do ciasta wraz z przyprawą do piernika , orzechami i rodzynkami . Całość delikatnie połączyć . Na tortownicę wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto . Piec w piekarniku nagrzanym do 18- stopni C przez 45 minut . Po wystudzeniu ciasta , wierzch można udekorować polewą przystroić migdałami .