Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Placuszki z jabłkamiPlacuszki z jabłkami |
mąka pszenna, 20 dag
jajka, 2 szt.
mleko 3,2 % , 1 szkl.
jabłko, 3 szt.
cukier waniliowy, 1 szt.
sól, 1 szczypta
cukier puder, 1 szt.
olej słonecznikowy, 1 szt.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, 2 łyżki oleju, mleko oraz sól. Wszystko wymieszać łyżką i wyrobić, aby nie było grudek. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do ciasta i wymieszać. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.Podawać zaraz po usmażeniu z kompotem, herbatą lub mlekiem.