Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Składniki:

mąka pszenna, 20 dag

jajka, 2 szt.

mleko 3,2 % , 1 szkl.

jabłko, 3 szt.

cukier waniliowy, 1 szt.

sól, 1 szczypta

cukier puder, 1 szt.

olej słonecznikowy, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, 2 łyżki oleju, mleko oraz sól. Wszystko wymieszać łyżką i wyrobić, aby nie było grudek. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do ciasta i wymieszać. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.Podawać zaraz po usmażeniu z kompotem, herbatą lub mlekiem.