Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) ZapiekankaKasza powinna na stałe zagościć w naszym codziennym menu . |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
kasza gryczana , 40 dag
ser pleśniowy, 20 dag
feta, 20 dag
pieczarka, 30 dag
jajka, 4 szt.
masło, 3 łyżk.
bułka tarta , 2 łyżk.
zioła prowansalskie, 1 łyżk.
sól, 1 łyżecz.
pieprz, 1 łyżk.
Kaszę zalej wrzątkiem , dodaj łyżkę masła i sól . Zagotuj , zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem i odstaw na 30 minut . Fetę i ser pleśniowy pokrój w kostkę . Pieczarki potnij w plasterki , połowę odłóż , a resztę podsmaż na łyżce masła . Kaszę przełóż do miseczki , rozdrobnij widelcem , dodaj kostki sera i podsmażone plasterki pieczarek . Wbij jajka . Wymieszaj . masę przypraw ziołami , solą i pieprzem . Żaroodporne naczynie posmaruj resztą masła , oprósz bułką tartą . Wyłóż kaszę i wyrównaj . Na wierzchu rzędami ułóż pozostałe plasterki pieczarek . Oprósz solą , pieprzem i ziołami . Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni C .