Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Zapiekanka

Kasza powinna na stałe zagościć w naszym codziennym menu .

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

kasza gryczana , 40 dag

ser pleśniowy, 20 dag

feta, 20 dag

pieczarka, 30 dag

jajka, 4 szt.

masło, 3 łyżk.

bułka tarta , 2 łyżk.

zioła prowansalskie, 1 łyżk.

sól, 1 łyżecz.

pieprz, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Kaszę zalej wrzątkiem , dodaj łyżkę masła i sól . Zagotuj , zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem i odstaw na 30 minut . Fetę i ser pleśniowy pokrój w kostkę . Pieczarki potnij w plasterki , połowę odłóż , a resztę podsmaż na łyżce masła . Kaszę przełóż do miseczki , rozdrobnij widelcem , dodaj kostki sera i podsmażone plasterki pieczarek . Wbij jajka . Wymieszaj . masę przypraw ziołami , solą i pieprzem . Żaroodporne naczynie posmaruj resztą masła , oprósz bułką tartą . Wyłóż kaszę i wyrównaj . Na wierzchu rzędami ułóż pozostałe plasterki pieczarek . Oprósz solą , pieprzem i ziołami . Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni C .