Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Świeżo złowione ryby w zalewie octowejŚwieżo złowione ryby w zalewie octowej |
woda, 1.1 l
ocet spirytusowy , 0.3 l
ziele angielskie ziarnka, 6 szt.
pieprz, 3 szt.
liść bobkowy, 1 szt.
cebula, 1 szt.
cukier, 1 łyżk.
wegeta, 1 łyżecz.
maggi, 1 łyżecz.
ryby, 1 kg
bułka tarta , 10 dag
mąka pszenna, 10 dag
jajka, 1 szt.
olej słonecznikowy, 1 szt.
sól, 5 szczypta
Wodę, ocet (zwykły 10%), ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, małą cebulę (pokrojona w plastry), cukier, vegetę i maggi razem zagotować.Świeże ryby (najlepiej małe np. ukleje) wypatroszyć, opłukać, osolić i pozostawić na 30-60 minut w chłodnym miejscu. Bułkę tartą wymieszać z mąką pszenną w płaskim naczyniu. Jajko rozbić trzepaczką w głębokim talerzu.Ryby opanierować w jajku i przygotowanej mieszance. W głębokim oleju piec z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać w słoikach.Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.Odstawić na co najmniej 2-3 dni.