Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia

Składniki:

herbatnik, 30 szt.

mleko 3,2 % , 3 szkl.

masło, 25 dag

cukier, 1 szkl.

mąka pszenna, 1 szkl.

jajka, 3 szt.

cukier waniliowy, 1 szt.

cukier puder, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Ułożyć obok siebie ciasno połowę herbatnikówCzęść mleka zmiksować z mąką i jajkami. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrami. Do gotującego się wlać zmiksowaną masę. Wymieszać aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki. Przykryć drugą warstwą ciastek. Schłodzić w lodówce i pokroić. Każdą napoleonkę posypać cukrem pudrem.