Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Napoleonka bez pieczeniaNapoleonka bez pieczenia |
herbatnik, 30 szt.
mleko 3,2 % , 3 szkl.
masło, 25 dag
cukier, 1 szkl.
mąka pszenna, 1 szkl.
jajka, 3 szt.
cukier waniliowy, 1 szt.
cukier puder, 1 szczypta
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Ułożyć obok siebie ciasno połowę herbatnikówCzęść mleka zmiksować z mąką i jajkami. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrami. Do gotującego się wlać zmiksowaną masę. Wymieszać aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki. Przykryć drugą warstwą ciastek. Schłodzić w lodówce i pokroić. Każdą napoleonkę posypać cukrem pudrem.