Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Gulasz z kapustą pekińskąGulasz z kapustą pekińską |
filet z kurczaka, 1.5 kg
pieczarka, 1 kg
cebula, 25 dag
korniszon, 1 szt.
marchew, 2 szt.
pietruszka, 2 szt.
seler korzeniowy, 1 szt.
papryka czerwona, 1 szt.
kapusta pekińska , 2 szt.
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
Filet z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. (zamiast fileta można użyć każdego innego mięsa). Podlać wodą i dusić. Dodać jarzyny (marchew, pietruszka i seler) starte na tarce na dużych oczkach. Pieczarki ściąć na grube plastry i usmażyć na patelni z cebulą. Dodać do mięsa. Paprykę świeżą (można dać kolorową) pokroić w plastry i podsmażyć na patelni na oleju. Dodać do mięsa i dusić.Korniszony pokroić i dodać do mięsa. Jak wszystko będzie miękkie dodać pokrojoną kapustę pekińską. Doprawić do smaku solą i pieprzem.