Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Sałatka z czerwonej kapusty na zimęSałatka z czerwonej kapusty na zimę |
czerwona kapusta, 2 kg
ogórek , 1 kg
cebula, 1 kg
marchew, 1 kg
pomidor, 1 kg
ocet spirytusowy , 1 l
woda, 1 l
cukier, 80 dag
ziele angielskie ziarnka, 20 szt.
liść bobkowy, 10 szt.
pieprz czarny, 15 szt.
POMIDORY MUSZĄ BYĆ ZIELONE!!!Każdy ze składników pokroić do oddzielnych pojemników i odstawić na 24 godziny.ZALEWA:Ocet, cukier, wodę ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy zagotować i lekko ostudzić.Po 24 godzinach wszystkie składniki odcisnąć, połączyć z zalewą, wymieszać razem, włożyć do słoików i za pasteryzować.