Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę

Składniki:

czerwona kapusta, 2 kg

ogórek , 1 kg

cebula, 1 kg

marchew, 1 kg

pomidor, 1 kg

ocet spirytusowy , 1 l

woda, 1 l

cukier, 80 dag

ziele angielskie ziarnka, 20 szt.

liść bobkowy, 10 szt.

pieprz czarny, 15 szt.

Sposób przygotowania:

POMIDORY MUSZĄ BYĆ ZIELONE!!!Każdy ze składników pokroić do oddzielnych pojemników i odstawić na 24 godziny.ZALEWA:Ocet, cukier, wodę ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy zagotować i lekko ostudzić.Po 24 godzinach wszystkie składniki odcisnąć, połączyć z zalewą, wymieszać razem, włożyć do słoików i za pasteryzować.