Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Zupa ziemniaczanaŚmiało można powiedzieć że warzywna |
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
wywar z kości, 500 g
włoszczyzna, 50 g
marchew, 50 g
cebula, 10 g
ziemniak, 200 g
słonina, 10 g
mąka , 2 g
śmietana, 50 g
sól, 1 szczypta
przyprawy, 1 szczypta
Włoszczyznę i marchew rozdrobnić, dodać do przygotowanego wcześniej wywaru z kości lub zalać zimną wodą, posolić i gotować. Cebulę pokroić na części, zrumienić na rozgrzanej patelni, dodać do wywaru. Ziemniaki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Śmietanę rozrobić z mąką, dodać do zupy, gdy ziemniaki są miękkie — zagotować i doprawić do smaku. Słoninę j pokroić, stopić i wlać do zupy przed podaniem.