Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Zupa ziemniaczana

Śmiało można powiedzieć że warzywna

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

wywar z kości, 500 g

włoszczyzna, 50 g

marchew, 50 g

cebula, 10 g

ziemniak, 200 g

słonina, 10 g

mąka , 2 g

śmietana, 50 g

sól, 1 szczypta

przyprawy, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę i marchew rozdrobnić, dodać do przygotowanego wcześniej wywaru z kości lub zalać zimną wodą, posolić i gotować. Cebulę pokroić na części, zrumienić na rozgrzanej pa­telni, dodać do wywaru. Ziemniaki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Śmietanę rozrobić z mąką, dodać do zupy, gdy ziemniaki są miękkie — zagotować i doprawić do smaku. Słoninę j pokroić, stopić i wlać do zupy przed podaniem.