Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Króli pieczony w cebuli .Smak królika wzbogacimy , jeśli przed pieczeniem natrzemy go czosnkiem . |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
królik , 1 szt.
cebula, 3 szt.
liście laurowe, 2 szt.
sól, 1 łyżecz.
mielony pieprz, 1 łyżecz.
przyprawa do mięsa wieprzowego, 1 łyżk.
olej, 1 szkl.
1 . Królika spraw , podziel na porcje . Natrzyj solą , pieprzem i przyprawą do mięs . Cebule obierz , pokrój na plastry . Królika włóż do miski , obłóż cebulami , skrop olejem . Wstaw do lodówki na 12 godzin .2 . Królika przełóż do naczynia żaroodpornego . Wlej szklankę oleju i 3 łyżki zimnej wody . Na wierzchu ułóż kilka listków laurowych . Piecz pod przykryciem około 90 minut w temperaturze 180 stopni C .