Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Króli pieczony w cebuli .

Smak królika wzbogacimy , jeśli przed pieczeniem natrzemy go czosnkiem .

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

królik , 1 szt.

cebula, 3 szt.

liście laurowe, 2 szt.

sól, 1 łyżecz.

mielony pieprz, 1 łyżecz.

przyprawa do mięsa wieprzowego, 1 łyżk.

olej, 1 szkl.

Sposób przygotowania:

1 . Królika spraw , podziel na porcje . Natrzyj solą , pieprzem i przyprawą do mięs . Cebule obierz , pokrój na plastry . Królika włóż do miski , obłóż cebulami , skrop olejem . Wstaw do lodówki na 12 godzin .2 . Królika przełóż do naczynia żaroodpornego . Wlej szklankę oleju i 3 łyżki zimnej wody . Na wierzchu ułóż kilka listków laurowych . Piecz pod przykryciem około 90 minut w temperaturze 180 stopni C .