Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Zupa zakonna

Nie tylko dla braciszków

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

mielona papryka, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

pomidor, 30 g

cebula, 20 g

seler, 20 g

marchew, 20 g

olej, 15 g

fasola, 50 g

majeranek, 1 szczypta

natka pietruszki, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Fasolę umyć i namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie na 8 godz., a następnie gotować w tej samej wodzie, dolewając w czasie goto­wania wrzącej wody. Marchew, seler i cebulę rozdrobnić, dodać do zupy. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, paprykę, majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Zupę ostudzić, wstawić do lodówki, a następnego dnia podgrzać i po­dawać na gorąco.