Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Zupa zakonnaNie tylko dla braciszków |
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
mielona papryka, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
pomidor, 30 g
cebula, 20 g
seler, 20 g
marchew, 20 g
olej, 15 g
fasola, 50 g
majeranek, 1 szczypta
natka pietruszki, 1 szt.
Fasolę umyć i namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie na 8 godz., a następnie gotować w tej samej wodzie, dolewając w czasie gotowania wrzącej wody. Marchew, seler i cebulę rozdrobnić, dodać do zupy. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, paprykę, majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Zupę ostudzić, wstawić do lodówki, a następnego dnia podgrzać i podawać na gorąco.