Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Karkówka z egzotyczną nutą .Jedzenie powinno być zdrowe i pysznie smakować . |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
karkówka, 2 kg
ananas w kawałkach w puszce, 1 szt.
suszone morele, 10 dag
suszone gruszki kandyzowane, 5 dag
garam masala, 2 łyżecz.
mleczko kokosowe, 1 szt.
przyprawa do gulaszu, 1 szt.
czosnek granulowany, 1 łyżecz.
sól, 1 łyżecz.
pieprz, 1 łyżecz.
olej, 6 łyżk.
brązowy ryż, 2 szkl.
masło, 2 łyżk.
1 . Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w 1,5 cm plastry . Oprószamy przyprawą do gulaszu , solą i pieprzem . Nacieramy 3 łyżkami oleju . Chłodzimy 2 godziny . Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju , podlewając małą ilością wody , by powstał sos . Mięso przekładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem i dusimy .2 . Owoce kroimy w kawałki i podsmażamy na odrobinie sosu z duszenia mięsa . Wlewamy resztę sosu i syrop z ananasa . Dodajemy 4 łyżki mleka kokosowego , czosnek i garam masala .3 . Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego . Zalewamy sosem z owocami . Pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni C . 4 . Ryż gotujemy w osolonej wodzie z pozostałym mlekiem i masłem . Podajemy do mięsa .