Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Zapiekanka z kaszyTo moja ulubiona zapiekanka . |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
kasza kukurydziana , 1.5 szkl.
masło, 1 łyżk.
cebula, 1 szt.
pieczarka, 30 dag
keczup, 2 łyżk.
śmietana, 3 łyżk.
ser żółty, 15 dag
olej słonecznikowy, 3 łyżk.
bułka tarta , 4 łyżk.
sól, 1 łyżecz.
mielony pieprz, 1 łyżecz.
1 . Kaszę mieszamy ze 100 ml zimnej wody i wlewamy do 3 szklanek wrzątku z łyżką soli i oleju . Mieszając , gotujemy 25 minut . Dodajemy masło .2 . Kiełbasę kroimy w słupki . Pieczarki oczyszczamy kroimy w plastry i z cebulą smażymy na oleju . 3 . Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i oprószamy bułką . Wkładamy połowę kaszy , kiełbasę i pieczarki z cebulą . Oprószamy solą i pieprzem . Polewamy śmietaną wymieszaną z keczupem i posypujemy serem . Przykrywamy resztą kaszy . Zapiekamy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C .