Tekst i zdjęcie: Tolek - Kuchcik (90)

Złociste faworki Danusi

bardzo prosty i smaczny przepis na cieniutkie i kruche faworki

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: cztery

Składniki:

mąka , 30 dag

masło, 20 dag

żółtka, 3 szt.

Śmietana 18% , 1 szkl.

mors (alkohol, 100 g

sól spożywcza, 0 szczypta

olej lniany , 0 oz

cukier puder, 0 oz

Sposób przygotowania:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, żółtka i szczyptę soli, alkohol(dowolny. Dokładnie wyrobić. Ciasto cienko rozwałkować, formować faworki. Piec w rozgrzanym tłuszczu. odsączyć nadmiar oleju na ręczniku papierowym. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!