Tekst i zdjęcie: Tolek - Kuchcik (90) Złociste faworki Danusibardzo prosty i smaczny przepis na cieniutkie i kruche faworki |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: cztery
mąka , 30 dag
masło, 20 dag
żółtka, 3 szt.
Śmietana 18% , 1 szkl.
mors (alkohol, 100 g
sól spożywcza, 0 szczypta
olej lniany , 0 oz
cukier puder, 0 oz
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, żółtka i szczyptę soli, alkohol(dowolny. Dokładnie wyrobić. Ciasto cienko rozwałkować, formować faworki. Piec w rozgrzanym tłuszczu. odsączyć nadmiar oleju na ręczniku papierowym. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!