Tekst i zdjęcie: dominika13337 - Młodszy Kucharz (275)

Domowe bounty

Pyszne kokosowe kulki oblane czekoladą. Bez pieczenia.

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

czekolada mleczna, 200 ml

masło, 70 g

cukier puder, 70 g

śmietanka, 100 ml

wiórki kokosowe, 200 g

Sposób przygotowania:

W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie. wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała.Przechowywać w lodówce