Tekst i zdjęcie: leptopelis - Kuchcik (35)

DeVolaille

klasyczny z masłem

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: cztery

Składniki:

olej roślinny, 2 szkl.

cytryna, 1 szt.

posiekana pietruszka, 1 uncja

mielony pieprz, 1 uncja

sól, 1 uncja

zimna woda, 0.5 szkl.

jajka, 1 szt.

mąka pszenna, 1 szkl.

bułka tarta , 5 dag

masło, 10 dag

pierś z kurczaka, 2 szt.

Sposób przygotowania:

1) Piersi kurczaka dzielimy na pół wzdłuż i rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 cm.2) Masło przyprawiamy solą, pieprzem i pietruszką suszoną oraz sokiem z cytryny. Formujemy kulki o średnicy 3 cm.3)Każdy filet przyprawiamy osobno solą, pieprzem i cytryną.4) Zawijamy filety z masłem i panierujemy w kolejności - mąka, jajko (wymieszane ze szklanką wody) i bułką tartą. Można panierować dwukrotnie jeśli mamy duże kotlety.5) odstawiamy kotlety do lodówki na 2 godziny.6) Smażymy kotlety na głębokim i mocno rozgrzanym tłuszczu min. 10 min.