Tekst i zdjęcie: leptopelis - Kuchcik (35) DeVolailleklasyczny z masłem |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: cztery
olej roślinny, 2 szkl.
cytryna, 1 szt.
posiekana pietruszka, 1 uncja
mielony pieprz, 1 uncja
sól, 1 uncja
zimna woda, 0.5 szkl.
jajka, 1 szt.
mąka pszenna, 1 szkl.
bułka tarta , 5 dag
masło, 10 dag
pierś z kurczaka, 2 szt.
1) Piersi kurczaka dzielimy na pół wzdłuż i rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 cm.2) Masło przyprawiamy solą, pieprzem i pietruszką suszoną oraz sokiem z cytryny. Formujemy kulki o średnicy 3 cm.3)Każdy filet przyprawiamy osobno solą, pieprzem i cytryną.4) Zawijamy filety z masłem i panierujemy w kolejności - mąka, jajko (wymieszane ze szklanką wody) i bułką tartą. Można panierować dwukrotnie jeśli mamy duże kotlety.5) odstawiamy kotlety do lodówki na 2 godziny.6) Smażymy kotlety na głębokim i mocno rozgrzanym tłuszczu min. 10 min.