Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Chrupiące podpłomyki

Polecam szybką i smaczną przekąskę .

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: cztery

Składniki:

proszek do pieczenia, 1 łyżecz.

woda gazowana, 3 łyżk.

olej, 5 łyżk.

papryka ostra, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 1 szkl.

Sposób przygotowania:

1 . Mąkę zagnieć z jajkiem , proszkiem do pieczenia , szczyptą soli i mielonej papryki . Wlej 3 łyżki wody gazowanej , dokładnie wyrób . Odstaw na około 30 minut , by ciasto odpoczęło .2 . Ciasto cienko rozwałkuj , gęsto ponakłuwaj widelcem . Pokrój w trójkąty . Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju , usmaż podpłomyki na złoty kolor . Osącz z tłuszczu . Podawaj jako samodzielną przekąskę .