Tekst i zdjęcie: kwartet - Kuchcik (155) Pasztet z soczewicydla wegetarian ale nie wegan |
dieta
soczewica czerwona, 2350 g
cebula biała, 1 szt.
pieczarka, 1 kg
olej słonecznikowy, 1 szkl.
gałka muszkatołowa, 2 szt.
jajka, 2 szt.
bułka tarta , 1 szkl.
tymianek, 1 łyżecz.
cząber, 1 łyżecz.
oregano, 1 łyżecz.
pieprz cayenne, 1 łyżecz.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć. Umyć pieczarki, pokroić, dodać do cebuli, smażyć do odparowania wody. Soczewicę dodać do smażonych składników, chwilę smażyć wszystko razem. zalać wodą, dodać olej (może być także rzepakowy ale wtedy z pierwszego tłoczenia), gałkę, sól, przyprawy (mogą być te które podaję, można dobrać inne). Gotować do miękkości, cały czas kontrolując ilość wody aby nie przypalić. W razie konieczności płyn uzupełniać. Po ostygnięciu masę przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do masy dwa jajka, bułkę tartą, wymieszać.Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Przelać masę. Piec pasztet w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni minimum 45 minut (do spieczenia wierzchu).