Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Muffunki z pastą tahini

Pyszne na drugie śniadanie .

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Śniadanie

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

jajka, 2 szt.

orzechy laskowe, 4 łyżk.

sezam czarny, 1 szkl.

dynia, 1 szkl.

rodzynki, 1 szkl.

olejek waniliowy, 1 łyżk.

oliwa, 1 szkl.

mleko, 1 szkl.

soda oczyszczona, 1 łyżecz.

proszek do pieczenia, 2 łyżk.

cukier trzcinowy, 1 szkl.

mąka razowa, 1.5 szkl.

płatki owsiane, 2 szkl.

ciepła woda , 100 ml

sól, 1.5 łyżecz.

olej, 3 łyżk.

olej sezamowy, 3 łyżk.

Sposób przygotowania:

1 . Składniki na tahini ( 3 łyżki sezamu , 3 łyżki oleju , 1/4 łyżeczki soli , 100 ml ciepłej wody ) miksujemy , aż powstanie pasta .2 . W jednej misce mieszamy płatki , mąkę , cukier , proszek do pieczenia , sodę , sól , rodzynki , dynię i sezam . W drugiej składniki mokre i tahini . Składniki suche mieszamy z mokrymi , dodajemy mielone orzechy . Foremki do babeczek wykładamy papilotkami . Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości . Pieczemy 24 minut w 180 stopniach C .