Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Muffunki z pastą tahiniPyszne na drugie śniadanie . |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Śniadanie
Sposób przygotowania: pieczone
jajka, 2 szt.
orzechy laskowe, 4 łyżk.
sezam czarny, 1 szkl.
dynia, 1 szkl.
rodzynki, 1 szkl.
olejek waniliowy, 1 łyżk.
oliwa, 1 szkl.
mleko, 1 szkl.
soda oczyszczona, 1 łyżecz.
proszek do pieczenia, 2 łyżk.
cukier trzcinowy, 1 szkl.
mąka razowa, 1.5 szkl.
płatki owsiane, 2 szkl.
ciepła woda , 100 ml
sól, 1.5 łyżecz.
olej, 3 łyżk.
olej sezamowy, 3 łyżk.
1 . Składniki na tahini ( 3 łyżki sezamu , 3 łyżki oleju , 1/4 łyżeczki soli , 100 ml ciepłej wody ) miksujemy , aż powstanie pasta .2 . W jednej misce mieszamy płatki , mąkę , cukier , proszek do pieczenia , sodę , sól , rodzynki , dynię i sezam . W drugiej składniki mokre i tahini . Składniki suche mieszamy z mokrymi , dodajemy mielone orzechy . Foremki do babeczek wykładamy papilotkami . Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości . Pieczemy 24 minut w 180 stopniach C .