Tekst i zdjęcie: alan89 - Kuchcik (180)

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i sosem z Bielucha

Pyszna i sycąca zapiekanka w sam raz na jesienną aurę.

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki kroimy w równe talarki, boczek w plastry, cebule w piórka,kapuste szatkujemy.2. Blaszke lub naczynie zaroodporne smarujemy olejem i układamy kolejnowarstwy: ziemniaki, boczek, kapuste, cebule az do wypełnienia naczynia.3. Kazda warstwe przesypujemy przyprawami4. Pieczemy w piekarniku w temp 180-200 stopni C od 45-60 minut.5. Serek naturalny Bieluch łaczymy z sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz, odrobine cukru oraz drobno posiekany szczypiorek - całosc wykładamyprzed podaniem na zapiekanke.