Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Piernik przekładanyPo prostu bardzo smaczny |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
Na Boze Narodzenie
miód, 15 dag
masło, 50 dag
mąka , 50 dag
żółtka, 3 szt.
soda oczyszczona, 1 łyżk.
przyprawa do pierników, 1 szt.
cukier, 30 dag
tłuszcz, 2 łyżk.
bułka tarta , 3 łyżk.
powidło śliwkowe, 4 łyżk.
mleko, 2 szkl.
kasza manna , 4 łyżk.
cukier puder, 30 dag
dżem, 20 dag
kakao, 2 łyżk.
1 . Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę . Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do lodówki . Ciasto powinno odpoczywać w chłodzie całą dobę .2 . Następnego dnia podziel ciasto na 4 części i każdą ułóż w osobnej foremce nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką . Placki piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni C .3 . Przygotuj krem : zagotuj mleko , wsyp kaszę mannę oraz cukier . Gotuj i mieszaj , aż masa zgęstnieje . Potem ostudź .4 . Miękkie masło utrzyj mikserem na puch . Nie przerywając ucierania , dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy . Placki przekładaj na przemian dżemem i kremem z kaszy manny , lekko dociskając .5 . Przygotuj polewę : masło stop , wsyp cukier , wlej kakao rozprowadzone niewielką ilością wody , wymieszaj . Po przestudzeniu polej piernik . Ciasto będzie najsmaczniejsze po 2 dniach .