Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Piernik przekładany

Po prostu bardzo smaczny

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Na Boze Narodzenie

Składniki:

miód, 15 dag

masło, 50 dag

mąka , 50 dag

żółtka, 3 szt.

soda oczyszczona, 1 łyżk.

przyprawa do pierników, 1 szt.

cukier, 30 dag

tłuszcz, 2 łyżk.

bułka tarta , 3 łyżk.

powidło śliwkowe, 4 łyżk.

mleko, 2 szkl.

kasza manna , 4 łyżk.

cukier puder, 30 dag

dżem, 20 dag

kakao, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

1 . Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę . Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do lodówki . Ciasto powinno odpoczywać w chłodzie całą dobę .2 . Następnego dnia podziel ciasto na 4 części i każdą ułóż w osobnej foremce nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką . Placki piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni C .3 . Przygotuj krem : zagotuj mleko , wsyp kaszę mannę oraz cukier . Gotuj i mieszaj , aż masa zgęstnieje . Potem ostudź .4 . Miękkie masło utrzyj mikserem na puch . Nie przerywając ucierania , dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy . Placki przekładaj na przemian dżemem i kremem z kaszy manny , lekko dociskając .5 . Przygotuj polewę : masło stop , wsyp cukier , wlej kakao rozprowadzone niewielką ilością wody , wymieszaj . Po przestudzeniu polej piernik . Ciasto będzie najsmaczniejsze po 2 dniach .