Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Roladki z ziemniaczanym farszem .Potrawa pochodzi z kuchni kresowej |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: cztery
mąka pszenna, 55 dag
ziemniak, 2 kg
cebula, 2 szt.
majeranek, 1 łyżecz.
sól, 1 łyżecz.
pieprz, 1 łyżecz.
olej, 100 ml
jogurt naturalny, 1 szkl.
ząbek czosnku, 3 szt.
1 . Przygotowujemy farsz : ziemniaki obieramy , ścieramy jak na placki ziemniaczane . Mocno odciskamy . Płyn wylewamy , a skrobię dodajemy do ziemniaków .Cebule obieramy i szatkujemy . Smażymy na oleju na rumiano . Dodajemy pulpę ziemniaczaną i mieszając ,smażymy , aż ziemniaki stracą smak i zapach surowizny . Studzimy i doprawiamy . 2 . Z mąki , szczypty soli i gorącej wody zagniatamy ciasto jak na pierogi . Rozwałkowujemy na placki o średnicy 35 cm . Każdy smarujemy farszem i zawijamy . Brzegi mocno sklejamy .3 . W garnku zagotowujemy osoloną wodę . Gotujemy rolady około 10 minut od wypłynięcia , kilkakrotnie je odwracając . Wyjmujemy i studzimy . Rolady kroimy w 4 - cm kawałki . Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy roladki w głębokim oleju z obu stron .4 . Sos : jogurt mieszamy z roztartym z solą czosnkiem . Podajemy do roladek .