Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Zupa rybna biała

Jeśli chodzi o rybkę to potrzebna będzie głowa i płetwa.

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Na Boze Narodzenie

Składniki:

pieczywo, 40 g

mielona papryka, 1 szczypta

kwasek cytrynowy, 1 szczypta

liście laurowe, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

żółtka, 5 g

śmietana, 50 g

mąka , 2 g

cebula, 10 g

marchew, 50 g

włoszczyzna, 50 g

ryba gotowana, 100 g

Sposób przygotowania:

Głowę ryby i płetwy ugotować z dodatkiem cebuli, włoszczyzny i marchwi. W czasie gotowania dodać liść laurowy, paprykę i sól. Gdy warzywa są miękkie, wyjąć z zupy głowę i płetwy. Mąkę rozrobić ze śmietaną i żółtkiem, dodać do zupy, zagotować i do­prawić do smaku. Zupę podawać z pieczywem lub grzankami.