Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Zupa rybna białaJeśli chodzi o rybkę to potrzebna będzie głowa i płetwa. |
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Na Boze Narodzenie
pieczywo, 40 g
mielona papryka, 1 szczypta
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
liście laurowe, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
żółtka, 5 g
śmietana, 50 g
mąka , 2 g
cebula, 10 g
marchew, 50 g
włoszczyzna, 50 g
ryba gotowana, 100 g
Głowę ryby i płetwy ugotować z dodatkiem cebuli, włoszczyzny i marchwi. W czasie gotowania dodać liść laurowy, paprykę i sól. Gdy warzywa są miękkie, wyjąć z zupy głowę i płetwy. Mąkę rozrobić ze śmietaną i żółtkiem, dodać do zupy, zagotować i doprawić do smaku. Zupę podawać z pieczywem lub grzankami.