Tekst i zdjęcie: edyta99755 - Kucharz (490) Pierogi z ziemniakamifantastyczny farsz może zmienic smak tradycyjnego pieroga |
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
idealne dla dzieci
mąka pszenna, 550 g
sól, 1 łyżecz.
ciepła woda , 1 szkl.
ugotowane ziemniaki, 1 kg
cebula, 5 szt.
oliwa, 1 łyżk.
Mąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy. Gotową kulę ciasta pozostawiamy w misce przykrytej ściereczką na ok. 20 minut, aby odpoczęło, po czym odkrawamy porcje ciasta, cienko wałkujemy. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Odkładamy na deseczkę posypaną mąką. Gotujemy we wrzącej , osolonej wodzie. Podajemy polane cebulką podsmażoną na smalcu.Ugotowane odcedzić, odparować i utłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, lub przepuścić przez praskę. Cebulę drobno posiekać i smażyć do lekkiego zezłocenia na patelni z rozgrzaną oliwą. Jeszcze gorące przelać do garnka z utłuczonymi ziemniakami. Dołożyć sporo świeżo zmielonego pieprzu (naprawdę sporo) i w razie potrzeby sól do smaku. Wszystko porządnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ja z jeszcze ciepłego farszu robię kulki wielkości orzecha włoskiego. Sprawniej mi się później lepi pierogi.Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować i utłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, lub przepuścić przez praskę. Cebulę drobno posiekać i smażyć do lekkiego zezłocenia na patelni z rozgrzaną oliwą. Jeszcze gorące przelać do garnka z utłuczonymi ziemniakami. Dołożyć sporo świeżo zmielonego pieprzu (naprawdę sporo) i w razie potrzeby sól do smaku. Wszystko porządnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ja z jeszcze ciepłego farszu robię kulki wielkości orzecha włoskiego. Sprawniej mi się później lepi pierogi.