Tekst i zdjęcie: edyta99755 - Kucharz (490) "owocowa poezja"pyszna masa i maślankowe ciasto- wszystko tworzy smakowitą całość |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
idealne dla dzieci
na Wielkanoc
Na Boze Narodzenie
margaryna, 1 szt.
cukier puder, 0.5 szkl.
mleko 2,0 % , 3 szkl.
budyń śmietankowy, 2 szt.
mąka , 10 łyżk.
olej, 10 łyżk.
wiśnie, 1 szkl.
olej słonecznikowy, 0.5 szkl.
proszek do pieczenia, 2 łyżecz.
mąka pszenna, 2.5 szkl.
maślanka, 1 szkl.
jajka, 2 szt.
cukier, 10 łyżk.
Jaja z cukrem ubijamy na pulchną masę. Następnie dodajemy maślankę, cały czas miksując. Potem dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na nim układamy wydrylowane wiśnie, środkiem do góry. Z 10 łyżek oleju, 10 łyżek cukru, 10 łyżek mąki robimy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Upieczone i schłodzone ciasto kroimy na pół. Gotujemy budyń na 3 szklankach mleka. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem. Następnie porcjami dodajemy schłodzony budyń. Gotowa masą przekładamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki aby masa stężała.