Tekst i zdjęcie: edyta99755 - Kucharz (490)

"owocowa poezja"

pyszna masa i maślankowe ciasto- wszystko tworzy smakowitą całość

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

idealne dla dzieci

na Wielkanoc

Na Boze Narodzenie

Składniki:

margaryna, 1 szt.

cukier puder, 0.5 szkl.

mleko 2,0 % , 3 szkl.

budyń śmietankowy, 2 szt.

mąka , 10 łyżk.

olej, 10 łyżk.

wiśnie, 1 szkl.

olej słonecznikowy, 0.5 szkl.

proszek do pieczenia, 2 łyżecz.

mąka pszenna, 2.5 szkl.

maślanka, 1 szkl.

jajka, 2 szt.

cukier, 10 łyżk.

Sposób przygotowania:

Jaja z cukrem ubijamy na pulchną masę. Następnie dodajemy maślankę, cały czas miksując. Potem dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na nim układamy wydrylowane wiśnie, środkiem do góry. Z 10 łyżek oleju, 10 łyżek cukru, 10 łyżek mąki robimy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Upieczone i schłodzone ciasto kroimy na pół. Gotujemy budyń na 3 szklankach mleka. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem. Następnie porcjami dodajemy schłodzony budyń. Gotowa masą przekładamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki aby masa stężała.