Tekst i zdjęcie: edyta99755 - Kucharz (490) "CIASTO DROŻDŻOWE BEZ UGNIATANIA"szybki przepis na domowe ciasto drożdżowe |
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
idealne dla dzieci
dieta
sól, 1 szczypta
cukier waniliowy, 1 szt.
olej słonecznikowy, 1 szkl.
cukier, 1 szkl.
jajka, 4 szt.
mleko 2,0 % , 1 szkl.
drożdże, 10 dag
mąka pszenna, 3 szkl.
Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy kolejno tak jak napisane do miski( jajka roztrzepujemy widelcem)(mleko lekko podgrzewamy). Następnie wszystko odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Z pozostałych składników robimy kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Pieczemy ok 1 godz. w temperaturze 180C.