Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Penne z tuńczykiem i pomidorami .Bardzo lubię makarony i potrawy z nich przygotowane . |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
penne, penne rigate, 50 dag
krojone pomidory w puszce, 2 szt.
tuńczyk w puszce, 2 szt.
oliwka czarna, 10 szt.
cebula, 2 szt.
oliwa, 2 łyżk.
parmezan, 2 łyżecz.
sól, 1 łyżecz.
mielony pieprz, 1 łyżecz.
bazylia suszona , 1 łyżecz.
oregano, 1 łyżecz.
bazylia, 3 szt.
1 . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Starannie odcedzamy .2 . Cebule obieramy i drobno siekamy . Szklimy na rozgrzanej oliwie . Dodajemy pomidory wraz z zalewą i mieszamy . Smażymy około 5 minut .3 . Tuńczyka osączamy , rozdrabniamy widelcem i dodajemy do pomidorów . Doprawiamy solą , pieprzem , bazylią i oregano . Mieszamy . Smażymy około 7 minut .4 . Oliwki kroimy w plastry i wsypujemy do sosu . Dokładnie mieszamy .5 . Makaron wkładamy na talerze . Polewamy sosem tuńczykowo - pomidorowym i posypujemy parmezanem .Listki bazylii myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem i dekorujemy potrawę .