Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Penne z tuńczykiem i pomidorami .

Bardzo lubię makarony i potrawy z nich przygotowane .

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: cztery

Składniki:

penne, penne rigate, 50 dag

krojone pomidory w puszce, 2 szt.

tuńczyk w puszce, 2 szt.

oliwka czarna, 10 szt.

cebula, 2 szt.

oliwa, 2 łyżk.

parmezan, 2 łyżecz.

sól, 1 łyżecz.

mielony pieprz, 1 łyżecz.

bazylia suszona , 1 łyżecz.

oregano, 1 łyżecz.

bazylia, 3 szt.

Sposób przygotowania:

1 . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Starannie odcedzamy .2 . Cebule obieramy i drobno siekamy . Szklimy na rozgrzanej oliwie . Dodajemy pomidory wraz z zalewą i mieszamy . Smażymy około 5 minut .3 . Tuńczyka osączamy , rozdrabniamy widelcem i dodajemy do pomidorów . Doprawiamy solą , pieprzem , bazylią i oregano . Mieszamy . Smażymy około 7 minut .4 . Oliwki kroimy w plastry i wsypujemy do sosu . Dokładnie mieszamy .5 . Makaron wkładamy na talerze . Polewamy sosem tuńczykowo - pomidorowym i posypujemy parmezanem .Listki bazylii myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem i dekorujemy potrawę .