Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Sałatka kalafiorowo brokułowaJest bardzo sycąca , warto przygotować ją na kolację . |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Kolacja
Sposób przygotowania: grillowane
Liczba porcji: cztery
brokuł, 1 szt.
kalafior, 1 szt.
ogórek , 1 szt.
jajka, 4 szt.
majonez, 1 łyżk.
jogurt naturalny, 1 szt.
sól, 1 łyżecz.
ząbek czosnku, 2 szt.
mielony pieprz, 1 łyżecz.
kukurydza w puszce, 1 szt.
1 . brokuł i kalafiora oczyścić , opłukać , podzielić na średniej wielkości różyczki i obgotować osobno w lekko osolonej wodzie . Odcedzić na durszlaku , a następnie pozostawić do ostudzenia .2 . Ogórek i pomidory umyć, osuszyć , ewentualnie obrać ze skórki , pokroić w kostkę . Razem z brokułem i kalafiorem wrzucić do miski i dokładnie wymieszać .3 . jajka ugotować na twardo , następnie zalać zimną wodą i pozostawić do całkowitego ostygnięcia . Obrać ze skorupek i pokroić w ósemki . Razem z osączoną z zalewy kukurydzą przełożyć do miski z warzywami i całość dokładnie wymieszać .4 . Majonez połączyć z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Doprawić do smaku solą i pieprzem . Sosem polać sałatkę .