Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Bób z warzywami

Najlepiej smakuje z plastrami pieczonego mięsa .

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: dwie

Składniki:

bób, 15 dag

papryka czerwona, 1 szt.

cukinia, 1 szt.

bakłażan, 1 szt.

pomidor, 2 szt.

cebula, 1 szt.

ząbek czosnku, 4 szt.

oregano, 4 łyżecz.

sól, 1 łyżecz.

mielony pieprz, 1 łyżk.

oliwa, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

1 . Bób ugotuj w osolonej wodzie . Ostudź , obierz . Bakłażana pokrój w plastry , mocz 30 minut w osolonej wodzie , osusz . Paprykę i cukinię pokrój w kostkę . Pomidory obierz , pokrój . Cebulę i czosnek posiekaj .2 . Oliwę rozgrzej na patelni , podsmaż cebulę i czosnek . Dodaj bakłażana , podsmaż . Dodaj cukinię i paprykę , a po chwili pomidory . Przypraw oregano , solą i pieprzem , duś , aż sos zgęstnieje . Zdejmij z ognia , dodaj bób , delikatnie wymieszaj .