Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Bób z warzywamiNajlepiej smakuje z plastrami pieczonego mięsa . |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: dwie
bób, 15 dag
papryka czerwona, 1 szt.
cukinia, 1 szt.
bakłażan, 1 szt.
pomidor, 2 szt.
cebula, 1 szt.
ząbek czosnku, 4 szt.
oregano, 4 łyżecz.
sól, 1 łyżecz.
mielony pieprz, 1 łyżk.
oliwa, 2 łyżk.
1 . Bób ugotuj w osolonej wodzie . Ostudź , obierz . Bakłażana pokrój w plastry , mocz 30 minut w osolonej wodzie , osusz . Paprykę i cukinię pokrój w kostkę . Pomidory obierz , pokrój . Cebulę i czosnek posiekaj .2 . Oliwę rozgrzej na patelni , podsmaż cebulę i czosnek . Dodaj bakłażana , podsmaż . Dodaj cukinię i paprykę , a po chwili pomidory . Przypraw oregano , solą i pieprzem , duś , aż sos zgęstnieje . Zdejmij z ognia , dodaj bób , delikatnie wymieszaj .