Tekst i zdjęcie: Onny - Kuchcik (128) Saładka "Gyros"Saładka smaczna i prosta w przygotowaniu. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
na grilla
koperek, 1 szt.
czosnek, 0 szt.
jogurt naturalny, 1 szt.
majonez, 1 szt.
keczup, 1 szt.
kukurydza w puszce, 1 szt.
ogórek konserwowy, 4 szt.
czerwona cebula, 2 szt.
przyprawa do gyrosa, 1 szt.
kapusta pekińska , 1 szt.
filet z kurczaka, 2 szt.
Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę , obtoczyć w przyprawie gyros i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie usmażyć na oliwie.Kapustę drobno posiekać , cebulkę i ogórki pokroić w kostkę. W dużej salaterce układać kolejno :połowę poszatkowanej kapusty usmażone piersi z kurczakacebulęo górki konserwowe odsączoną kukurydzę warstwę ketchu puodsączoną i opłukaną fasolkę warstwę majonezu resztę kapusty Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem polać sosem : jogurt rozmieszać z majonezem , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekany drobno koperek i doprawić solą i pieprzem.