Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Makaron z cukiną i tuńczykiem .Lekkie i smaczne danie . |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
cukinia, 2 szt.
makaron , 25 dag
tuńczyk w puszce, 1 szt.
pomidory w puszce, 1 szt.
ząbek czosnku, 3 szt.
oliwa, 3 łyżk.
mąka , 1 łyżk.
zioła prowansalskie, 1 łyżecz.
sól, 1 łyżecz.
pieprz, 0.5 łyżecz.
1 . Makaron ugotuj w osolonym wrzątku według instrukcji . Odcedź . Cukinie umyj , osusz , przekrój wzdłuż na pół . Wydrąższ ze środka , pokrój w półplasterki . Czosnek obierz , posiekaj .2 . Oliwę rozgrzej na patelni . Wrzuć czosnek , podsmaż . Dodaj cukinię , podlej wodą , duś pod przykryciem do miękkości . 3 . Dodaj pomidory wraz z zalewą . Duś 5 minut na małym ogniu . Mąkę rozrób z niewielką ilością wody , wlej do warzyw , wymieszaj , zagotuj . Dodaj osączonego tuńczyka , przypraw . Podaj z makaronem .