Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Makaron z cukiną i tuńczykiem .

Lekkie i smaczne danie .

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

Składniki:

cukinia, 2 szt.

makaron , 25 dag

tuńczyk w puszce, 1 szt.

pomidory w puszce, 1 szt.

ząbek czosnku, 3 szt.

oliwa, 3 łyżk.

mąka , 1 łyżk.

zioła prowansalskie, 1 łyżecz.

sól, 1 łyżecz.

pieprz, 0.5 łyżecz.

Sposób przygotowania:

1 . Makaron ugotuj w osolonym wrzątku według instrukcji . Odcedź . Cukinie umyj , osusz , przekrój wzdłuż na pół . Wydrąższ ze środka , pokrój w półplasterki . Czosnek obierz , posiekaj .2 . Oliwę rozgrzej na patelni . Wrzuć czosnek , podsmaż . Dodaj cukinię , podlej wodą , duś pod przykryciem do miękkości . 3 . Dodaj pomidory wraz z zalewą . Duś 5 minut na małym ogniu . Mąkę rozrób z niewielką ilością wody , wlej do warzyw , wymieszaj , zagotuj . Dodaj osączonego tuńczyka , przypraw . Podaj z makaronem .