Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Zupa jarzynowa z ziemniakami

Zupy z lanym ciastem nie zagęszczamy mąką.

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

sól, 1 szczypta

mąka , 2 g

tłuszcz, 10 g

śmietana, 50 g

koncentrat pomidorowy, 5 g

brukselka, 50 g

ziemniak, 100 g

fasola, 50 g

marchew, 50 g

włoszczyzna, 50 g

wywar z kości, 500 g

Sposób przygotowania:

Rozdrobnione warzywa lub mieszankę warzywną mrożoną zalaćzimną wodą lub dodać do przygotowanego wcześniej wywaru, posolić i gotować. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Koncentrat pomidorowy rozmieszać z mąką i śmietaną, dodać dozupy, zagotować. Zupę doprawić do smaku — dodać świeży tłuszcz. Uwaga: Zamiast ziemniaków można dodać do zupy lane ciasto. Wlewamy je, gdy zupa jest doprawiona koncentratem pomidorowym. Potem dodajemy śmietanę i tłuszcz. Zupy z lanym ciastem nie zagęszczamy mąką.