Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Zupa jarzynowa z ziemniakamiZupy z lanym ciastem nie zagęszczamy mąką. |
Sposób przygotowania: gotowane
sól, 1 szczypta
mąka , 2 g
tłuszcz, 10 g
śmietana, 50 g
koncentrat pomidorowy, 5 g
brukselka, 50 g
ziemniak, 100 g
fasola, 50 g
marchew, 50 g
włoszczyzna, 50 g
wywar z kości, 500 g
Rozdrobnione warzywa lub mieszankę warzywną mrożoną zalaćzimną wodą lub dodać do przygotowanego wcześniej wywaru, posolić i gotować. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Koncentrat pomidorowy rozmieszać z mąką i śmietaną, dodać dozupy, zagotować. Zupę doprawić do smaku — dodać świeży tłuszcz. Uwaga: Zamiast ziemniaków można dodać do zupy lane ciasto. Wlewamy je, gdy zupa jest doprawiona koncentratem pomidorowym. Potem dodajemy śmietanę i tłuszcz. Zupy z lanym ciastem nie zagęszczamy mąką.