Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Zupa z chrzanem

Z powodzeniem można ją podawać na wielkanocne śniadanie .

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Śniadanie

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

na Wielkanoc

Składniki:

kości wieprzowe, 200 g

korzeń chrzanu, 1 szt.

chleb , 100 g

mięso, 250 g

marchew, 1 szt.

ziemniak, 300 g

pietruszka, 1 szt.

cebula, 1 szt.

ząbek czosnku, 2 szt.

liście laurowe, 2 szt.

ziele angielskie, 4 szt.

kiełbasa biała, 1 szt.

majeranek, 1 łyżecz.

sól, 1 łyżecz.

mielony pieprz, 1 łyżecz.

śmietana, 4 łyżk.

Sposób przygotowania:

1 . Kości wędzone i mięso wieprzowe umieścić w garnku , dodać liście laurowe , ziele angielskie , majeranek , sól , pieprz , zalać wodą i zagotować . Do wywaru dodać przecedzony zakwas z namoczonego wcześniej chleba żytniego .2 . Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę . Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki . Cebulę i czosnek posiekać , zrumienić . Warzywa wrzucić do gotującej się zupy . Dodać starty chrzan . Na końcu wlać smietanę i dodać kiełbasę , wymieszać i gotować 15 minut . Podawać np . z jajkiem ugotowanym na twardo .