Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Zupa z chrzanemZ powodzeniem można ją podawać na wielkanocne śniadanie . |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Śniadanie
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
na Wielkanoc
kości wieprzowe, 200 g
korzeń chrzanu, 1 szt.
chleb , 100 g
mięso, 250 g
marchew, 1 szt.
ziemniak, 300 g
pietruszka, 1 szt.
cebula, 1 szt.
ząbek czosnku, 2 szt.
liście laurowe, 2 szt.
ziele angielskie, 4 szt.
kiełbasa biała, 1 szt.
majeranek, 1 łyżecz.
sól, 1 łyżecz.
mielony pieprz, 1 łyżecz.
śmietana, 4 łyżk.
1 . Kości wędzone i mięso wieprzowe umieścić w garnku , dodać liście laurowe , ziele angielskie , majeranek , sól , pieprz , zalać wodą i zagotować . Do wywaru dodać przecedzony zakwas z namoczonego wcześniej chleba żytniego .2 . Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę . Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki . Cebulę i czosnek posiekać , zrumienić . Warzywa wrzucić do gotującej się zupy . Dodać starty chrzan . Na końcu wlać smietanę i dodać kiełbasę , wymieszać i gotować 15 minut . Podawać np . z jajkiem ugotowanym na twardo .