Tekst i zdjęcie: niesia - Kuchcik (195)

Polędwiczki zawijane w boczek

.......

Czas przygotowania: do 1 godziny

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: cztery

Składniki:

sól, 0 szczypta

mielony pieprz, 0 szczypta

smalec, 1 łyżk.

rozmaryn, 1 szt.

boczek wędzony, 10 dag

twarożki, 10 dag

żółtka, 1 szt.

chleb tostowy (pszenny) , 1 szt.

cebulka dymka, 3 szt.

polędwica wieprzowa, 2 szt.

Sposób przygotowania:

1. Dymki posiekać, dodać pokruszonego jednego tosta, żółtko i twarożek. Przyprawić pieprzem i solą. Masą posmarować polędwiczki. 2. Każdą owinąć plasterkami boczku, obłożyć gałązkami rozmarynu i związać nicią. 3. Mięso obsmażyć na smalcu. Podlać 1/4 l wody. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 200 st. Zrobić sos. Podawać z gotowanymi warzywami.