![]() |
Tekst i zdjęcie: niesia - Kuchcik (195) Polędwiczki zawijane w boczek....... |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: cztery
sól, 0 szczypta
mielony pieprz, 0 szczypta
smalec, 1 łyżk.
rozmaryn, 1 szt.
boczek wędzony, 10 dag
twarożki, 10 dag
żółtka, 1 szt.
chleb tostowy (pszenny) , 1 szt.
cebulka dymka, 3 szt.
polędwica wieprzowa, 2 szt.
1. Dymki posiekać, dodać pokruszonego jednego tosta, żółtko i twarożek. Przyprawić pieprzem i solą. Masą posmarować polędwiczki. 2. Każdą owinąć plasterkami boczku, obłożyć gałązkami rozmarynu i związać nicią. 3. Mięso obsmażyć na smalcu. Podlać 1/4 l wody. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 200 st. Zrobić sos. Podawać z gotowanymi warzywami.