Tekst i zdjęcie: milucha - Kuchcik (41)

Wołowina z suszonymi owocami

rewelacyjne mięsko z delikatnym posmakiem owoców

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: więcej

na Wielkanoc

Na Boze Narodzenie

Składniki:

wołowina , 1.5 kg

cebula, 4 szt.

suszona śliwka, 250 g

suszone morele, 150 g

suszona żurawina, 100 g

oliwa z oliwek, 100 g

kostka rosołowa, 2 szt.

ocet winny , 2 łyżk.

mielony pieprz, 3 szczypta

woda, 200 g

Sposób przygotowania:

rewelacyjne mięsko z suszonymi owocaminajlepiej przygotować w prodiżu, ale można tez dusić w garnkudobrej jakości wołowina - pokrojona w plastry 1,5 kgposypujemy tylko pieprzemdodajemy pokrojoną na plastry cebulę - 4 dużepolewamy niewielką ilością oleju i dusimygdy sosik wyparowuje dodajemy wodę, 2 kostki rosołowe i dwie łyżki octu winnegopóźniej dorzucamy suszone owoce - morele (150g) , śliwki (250g) i żurawinę (100g) (najlepiej bakalland - bo super się duszą)dusimy wszystko aż mięsko będzie miękkie palce lizać - dajcie znać jak smakowało :)kasia