![]() |
Tekst i zdjęcie: milucha - Kuchcik (41) Wołowina z suszonymi owocamirewelacyjne mięsko z delikatnym posmakiem owoców |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: więcej
na Wielkanoc
Na Boze Narodzenie
wołowina , 1.5 kg
cebula, 4 szt.
suszona śliwka, 250 g
suszone morele, 150 g
suszona żurawina, 100 g
oliwa z oliwek, 100 g
kostka rosołowa, 2 szt.
ocet winny , 2 łyżk.
mielony pieprz, 3 szczypta
woda, 200 g
rewelacyjne mięsko z suszonymi owocaminajlepiej przygotować w prodiżu, ale można tez dusić w garnkudobrej jakości wołowina - pokrojona w plastry 1,5 kgposypujemy tylko pieprzemdodajemy pokrojoną na plastry cebulę - 4 dużepolewamy niewielką ilością oleju i dusimygdy sosik wyparowuje dodajemy wodę, 2 kostki rosołowe i dwie łyżki octu winnegopóźniej dorzucamy suszone owoce - morele (150g) , śliwki (250g) i żurawinę (100g) (najlepiej bakalland - bo super się duszą)dusimy wszystko aż mięsko będzie miękkie palce lizać - dajcie znać jak smakowało :)kasia